Juara Lagu 2003

My interest, or rather, the lack of , in the Malaysian music scene is quite legendary among my friends. I am always the last to know what the top Malay songs are, and what was hip three months ago only enters my realm of senses today. The only time I try my best to catch up with what is latest is during the end of the year; or more specifically, during the Juara Lagu finals.

Thanks to the power of the Internet (and what is only to be expected in a country that is home to the Multimedia Super Corridor), we managed to catch this year’s Juara Lagu, already in its 17th year, via the Time.net webcast. This year I watched it at Yana’s house in Bowland, but we obviously weren’t the only ones, as there were various ‘pusat operasi’ on campus – Kak Faridah in Cartmel, Helmi & co at Lonsdale, Jun and her ‘kids’ in Pendle and probably even Mas Ayu in Furness.

For the first time as far back as I can remember, a song I had a particular attachment to and therefore backed from the beginning came out tops! Misha Omar’s Bunga Bunga Cinta (song and lyrics by Adnan Abu Hassan) has long been on my playlist for some unexplainable reason; it could be that this song was playing on Zieha’s computer when I slept over one night, and some part of my subconscious was ‘altered’ in the process. And for once there were no politics attached to my decision to back the song. If last year I wanted Zamani’s Syair Si Pari Pari to win to spite my brother who hated that song with a passion, this year I wanted Misha to win because, well, I liked that song. Period.

So well done, girl. I can’t say that I’m well proud because I don’t know much else about the song or the singer, but I’m well chuffed all the same. After 16 years of Juara Lagu, I finally backed a winner!

16 thoughts on “Juara Lagu 2003

  1. Idlan, glad that you like Misha’s song cos she is my anak sepupu! and I love your blog! I only visit a few blogs worth reading. Good writing Idlan and keep blogging! Happy New Year!

  2. misha dapat mengalahkan siti nurhaliza…..yes!yes!…satu petanda baik untuk industri hiburan kita.,….tapi misha tolonglah….u perlukan identiti sendiri..tak payah lah you nak kaitkan diri u yang sememangnya tgh top sekarang ni dgn cik siti kita tu…nanti org kata u ni menumpang populariti siti….i just bagi u nasihat jer.masa u dendangkan semula lagu bunga-bunga cinta…penonton boley rasa yang u ni…..macam cuba kaitkan siti ngan u…tapi itu hak u lakan…jangan sampai u tak ader identiti dah la.

  3. BEST!!!!
    KALAU SITI SARAH MENANG LAGI BEST!
    SITI SARAH OK PE!
    SUARE POWER!

  4. puas hati keputusan kali ini bukan macam juara lagu tahun lepas nurul dan ajai menang.hakim memang BODOH!!! tak pandai memilih lagu utk juara.misha bukan tumpang populariti siti tapi mereka memang kawan baik.janji setiap pertandingan siti tak bawa pulang dengan tangan kosong>>>>>

  5. i agree with yo……apaapalah memang tak berguna oooo kalau kalahkan ct maknanya satu petanda baik untuk industri muzik.ct tetap best tiada siapa yang boleh mengalahkan ct melainkan seseorang tu cukup dengan pakej mcm ct cuma tambah education dan pandai bertutur dlm bahasa english.insya’Allah baru boleh mengalahkan ct!!!!!

  6. semua performance best tapi semuanya bergtg pd rezeki msg2…tapi for the winner ur the great for that amazing night…and for the rest you also the best too …

  7. memang BEST!!!!!! puas hati!!misha menang!
    yg buat best tu part akhir misha suruh siti,waheede n anuar zain nanyi tu……
    indah mimpi malam tu
    tahniah buat yg menang!!!!! tapai yg tak menang jgn putus asa anda semua nya BESTTTTTTT!!!!!!

  8. congratz 2 all juara lagu winners!
    apa2pun,ct tetap best!misha 2 sombong,minta puji…kesian ezlyn sab misha takbagi can dia nyanyi lg bunga2 cinta dia..
    ct ttp maintain….HIDUP CT!!!

  9. misha congrate!!!!aku support misha!!!!smua best gilerr malam tue!!!!tapi persembahan oag x syokk skitt!!!apapun aku support koo jugak o@g!!!!

  10. apsalah korang kutuk misha. dah memang suara dia best dan lagu dia best. memang patut pun dia menang. ct sarah tu lahgu dia bukannyer best no. misha vokal dia mantap ape. lagu nyer semua nada tinggi. lagu kestiaan tu lagunyer maintain je. patut tu kalah. yg taq puas hati ezlyn boleh menang. lagu dia ok tp cara pembawakan lagunye taq sesuai. patut menang ct sbb lagu nyer mantap dgn irama yg begitu hebat dan suara siti pun sebiji mcm dlm video klip. lagi taq puas hati pasal juri hakim. ada ke patut penyanyi jd hakim. ishhhhh taq munasabah betul. mcm contest main pondok2. ambil lahg juri dr luar negara ke, yg bukian artis ke. yg paling sedih fauziah latiff ngn m nasir boleh jd juri. kan diorang masih menyanyi. mane tahu kalo diorang benci artis tu sebab asyik dia je menang. harap2 next juara lagu jgn jd mcm tahun lepas (2003). tahniah diucapkan tv3 sbb buat juara lagu top masa anugerah juara lagu. memang best dan power. kekal kan pengacara aznil dan sarimah sbb diorang memang power!!!!!!!!

  11. yesh! at last new winner.. misha mmg best.. nice performance n veri confident gurl.. at last ct dikalahkn.. ct’s voice is common tak unique.. so misha, keep up the good werk.. all the best for next year..